5 competente cheie pentru antreprenori de succes

18.09.2015 17:07

Să înveţi este o abilitate, iar succesul unui antreprenor depinde de capacitatea sa de a învăţa rapid, de a acumula noi cunoştinţe şi de a le pune în practică în activitatea sa de zi cu zi. Ca antreprenor nu îţi permiţi luxul de a excela doar în zona ta de expertiză şi, în momentul în care ai ales să porneşti la drum pe cont propriu, îţi asumi faptul că va trebui să ştii lucruri din domenii variate pentru a face lucrurile să meargă.

Majoritatea antreprenorilor de succes au în comun 5 competenţe cheie pe care le-au dezvoltat de-a lungul timpului şi care îi ajută să îşi ducă la îndeplinire obiectivele.

1.     Un brand personal puternic

La început afacerea ta eşti tu! Nu compania, ideea, proiectele sau produsele tale. Doar tu! Vestea mai puţin bună este că indiferent dacă eşti conştient de asta sau nu, ai un brand personal care spune lucruri despre tine. Acest brand va fi la început brandul companiei tale şi va reflecta modul în care eşti perceput de cei din jur.

Vestea bună este că o dată ce ai conştientizat acest lucru poţi lucra la dezvoltarea unui brand personal puternic, iar asta te va ajuta în poziţionarea startup-ului tău şi îţi va creşte semnificativ şansele de a avea reuşi. Antreprenorii de succes sunt vizibili şi comunică în permanenţă valorile propriului brand şi factorii care îi diferenţiază, iar clienţii lor asociază compania cu imaginea persoanei care o reprezintă! Depinde doar de tine ca brandul tău să fie un punct forte.

2. Abilităţi de comunicare excelente

Abilităţile de comunicare sunt imperativ necesare pentru orice antreprenor. Va trebui să comunici cu echipa ta, cu partenerii de afaceri, cu clienţii, cu investitorii şi cu alte categorii de public. Succesul tău depinde de abilitatea de comunica eficient, de a-ţi exprima ideile clar şi concis şi de a transmite mai departe informaţii.

Abilitatea de a vorbi în public îţi va aduce credibilitate şi va câştiga încrederea audienţei, te va ajuta să convingi şi să transmiţi mesaje cu impact. În plus, una dintre cele mai bune modalităţi de a-ţi promova produsul sau serviciul este dacă alegi să vorbeşti la conferinţe şi evenimente relevante în industrie. Pe măsură ce afacerea ta se va dezvolta, va fi nevoie să vorbeşti în public din ce în ce mai des, aşa că e bine să te pregăteşti pentru asta încă de la început.

3.     Trebuie să ştii să vinzi!

Atunci când porneşti la drum cu propria afacere, să ştii să vinzi este foarte important şi poate face diferenţa între succes şi eşec. Indiferent dacă îţi place sau nu, orice antreprenor este un om de vânzări şi este pus zi de zi în situaţia de a vinde. Trebuie să îţi vinzi abilităţile de leadership şi viziunea în faţa echipei, să îţi vinzi produsele sau serviciile clienţilor, să-ţi vinzi ideea investitorilor şi potenţialilor parteneri.

 

Deşi poate părea simplu la prima vedere, să fii un om de vânzare bun nu este uşor. Trebuie să fii capabil să îţi susţii ideile cu încredere şi entuziasm, să fii convingător, să nu eziţi, să ştii să negociezi. Mai mult decât atât, trebuie să ştii cum se derulează un proces de vânzare, cum poţi identifica potenţialii clienţii şi cum să negociezi cu aceştia. Dacă ştii să vinzi, şansele tale de a reuşi cresc considerabil indiferent de domeniul tău de activitate.

4.     Cunoştinţe de management al proiectelor

La început orice startup este un proiect, iar competenţele de management al proiectelor te vor ajuta să îţi conduci propria echipa în mod eficient pentru atinge obiectivele prestabilite. Un antreprenor care este un bun manager de proiect va şti să gestioneze resursele limitate de care dispune (timp, oameni şi bani) pentru a-şi atinge scopul.

Un bun manager de proiect ştie să stabilească o succesiune clară a activităţilor catre trebuie desfăşurate şi să le aloce echipei în funcţie de competenţele acesteia, estimează corect timpul şi costul acestor activităţi şi monitorizează în permanenţă execuţia sarcinilor, ceea ce îi va permite să gestioneze eficient evenimentele neprevăzute care vor apărea.

5.     Un management eficient al timpului

Majoritatea antreprenorilor sunt oameni foarte ocupaţi, renumiţi pentru orele lungi petrecute la birou şi weekend-urile lucrătoare. Realitatea este însă că şi ei, la fel ca şi celelalte persoane, au acelaşi număr de ore zilnic pe care trebuie să înveţe să le aloce eficient pentru a duce la capăt tot ceea ce îşi propun şi a construi o organizaţie sustenabilă pe termen lung.

Atunci când eşti pasionat de ceea ce faci, ai de cele mai multe ori tendinţa de a lucra în permanenţă şi de a uita de viaţa personală. Lipsa de echilibru duce însă la situaţii severe de burn out, iar situaţia poate scăpa foarte uşor de sub control şi poate pune în pericol sănătatea  ta şi a afacerii tale. Dacă vrei să ai perspective pe termen lung atât pe plan profesional, cât şi pe plan personal, soluţia este un management eficient al timpului. Trebuie să înveţi să delegi, să elimini pe cât posibil factorii care te distrag (social media, telefoane, mail-uri la care răspunzi atunci când le primeşti) şi să îţi stabileşti clar priorităţile. Antreprenorii de succes sunt cei care ştiu să îşi gestioneze eficient timpul şi să îşi găsească echilibrul.

 

 

Înapoi

Contact

Educație cu profit

© 2015 Toate drepturile rezervate.

Creați un site gratuitWebnode